Verslag ONK DF95/DF65 27/28 november 2021 Eernewoude

DF95

Het eerste ONK DF95 en DF65 is gevaren afgelopen weekend bij hotel Princenhof in Eernewoude.

Op de zaterdag hebben dertien deelnemers gestreden om het kampioenschap DF95 2021. In de ochtend stond er weinig wind en konden er maar 4 heats gevaren worden, maar na de pauze trok de wind meer aan waardoor er in totaal 16 heats gevaren zijn.

De competitie was heel sterk met veel zeilers die ook in de andere klassen zoals de IOM erg hoog scoren!

In de middag wist Peter 2 perfecte series neer te zetten, waarbij hij 3 en 4 keer achter elkaar eerste werd en hiermee is Peter Vulperhorst met een grote voorsprong kampioen DF95 2021 geworden!

Op de 2e plek is Bas Boer geëindigd, en op de 3e plek Peter Tans.

DF65

Op de zondag was het de beurt aan de DF65. Zevenentwintig deelnemers hadden zich van te voren aangemeld, waarbij ook veel lokale zeilers uit Friesland. Op de dag zelf waren er 3 afmeldingen en daarmee zouden we met 24 boten van start gaan.

Vanwege het groot aantal inschrijvingen was er gekozen om volgens het HMS systeem te gaan varen. Tijdens de briefing werd het HMS systeem waarmee er in twee groepen wordt gevaren met een promotie en degradatie mogelijkheden uitgelegd aan de zeilers.

Het weer zat vandaag wat minder mee, het waaide niet of steeds uit de andere richtingen en het was erg nat en fris. Door het gebrek aan wind is de start uitgesteld tot 11.00 uur en is besloten om het HMS systeem te laten vallen en volgens het bekende low point systeem te gaan varen. De redenering was dat met weinig wind het lastig is om de minimaal aantal wedstrijden van 2×4 te varen en met weinig wind is het varen met een grote groep minder een probleem.

De ervaring van de zeilers was heel uitlopend, waarbij sommigen de boot pas dit jaar voor het eerst te water lieten, een andere nog nooit met een DF65 heeft gevaren en aan de andere kant waren er ook veel zeilers die maandelijks meevaren met maandelijkse landelijke wedstrijden.

Dit is het mooie van DF65 varen, voor iedereen toegankelijk en iedereen heeft gelijke kansen om kampioen te kunnen worden. Er werd ondanks het grote veld door iedereen heel netjes gevaren, en bij onderling contact werden het 360 rondje meteen gedraaid. Jappie als wedstrijdleider hield de start en het deelnemersveld goed in de gaten, en Peter en Taede stonden als observer bij de boven-en benedenboei.

Peter heeft op de dag heel vaak de baan moeten verleggen door de veranderlijke wind en de wind die er stond was erg zwak. Door de snelle aanpassingen is het toch mogelijk geweest om 7 wedstrijden te varen. Vier zijn er minimaal nodig voor een kampioenschap en hiermee hebben we ook een kampioen DF65 2021.

Marcel Klein is door constant hele goede scores te varen kampioen DF65 2021 geworden! Op de 2e plek is Tjakko Keizer geëindigd, en op de 3e plek Luuk de Jong

In de clubklasse, waarbij de zeilers alleen met een A zeil varen is: Freark Zandstra clubklasse kampioen DF65 2021 geworden!

Jappie Hettinga vanuit KWS heeft op beide dagen als wedstrijdleider, de wedstrijden voor ons perfect geleid, en hiervoor heel erg bedankt!

De organisatie vanuit RG65 NL lag bij Peter Vulperhorst en heeft beide dagen voor ons perfect georganiseerd! Bedankt Marcel Klein voor de hulp bij de DF95 wedstrijden op de zaterdag

Als laatste zijn wij de locatie hotel/restaurant Princenhof heel erg dankbaar voor de mooie ruimte, de goede koffie en lunch, en alle uitdagingen die er vooral op de zondag waren met de nieuwe coronamaatregelen.

DF klasse organisatie in de toekomst

Peter na de prijsuitreiking de oproep gedaan aan alle DF65/DF95 om ons te komen helpen bij het opzetten van een nieuwe DF klasse organisatie.

Momenteel wordt de DF klasse georganiseerd door Peter, Remco en Taede vanuit de RG65 klasse organisatie, en heel duidelijk is gebleken dat zij niet alleen beide klassen kunnen besturen.

Bote Hettinga heeft aangegeven om de nieuwe DF klasse organisatie te helpen oprichten, en Gerard Sietsma wil de internationale DF klasse zaken op zich nemen.

We zijn op zoek naar meer vrijwilligers. Meld je aan bij ons via bijvoorbeeld info@rg65.nl of rechtstreeks bij een van onze bestuurders.

Zonder nieuwe vrijwilligers is het voor ons niet meer mogelijk om de DF wedstrijden te blijven organiseren en een landelijke vereniging op te richten. Veel voorwerk is zowel nationaal als internationaal al verricht en ligt klaar voor een mooie start van op dit moment de grootste en snelst groeiende zeilklasse.

klik op de uitslag voor een grotere versie…
klik op de uitslag voor een grotere versie…